Ademende huizen voor een gezond binnenklimaat

Kinderen spelen in gezond huis

Ademende huizen voor een gezond binnenklimaat

In Nederland isoleren we onze huizen steeds beter. Dat is goed voor de energierekening en het milieu, maar vaak niet zo goed voor het binnenklimaat van het huis. Door een potdichte isolatie kan vervuilde en vochtige lucht niet weg en blijft het hangen in het huis. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten als hoofdpijn, huidklachten en slaapproblemen ontstaat.

Een gezond binnenklimaat is één van de belangrijkste eisen aan de woningen in De Woongaard, zonder dat daarbij de isolatie van de woning verslechterd. Één van de technieken om dat voor elkaar te krijgen is damp-open bouwen, ook wel ademend bouwen genoemd.

Door gebruik te maken van natuurlijke isolatiematerialen die vocht kunnen doorlaten kan een overschot aan vocht makkelijk afgevoerd kan worden. Hierdoor wordt er binnen  constante luchtvochtigheid gecreëerd. Met name de constante luchtvochtigheid is van belang voor een behaaglijk en gezond binnenklimaat van de woning.

Net als een goede outdoor jas

Om het wat duidelijker te maken kun je damp-open vergelijken met bijvoorbeeld de techniek van Goretex, of een goede outdoor jas. Het is behaaglijk, maar niet benauwd en past zich aan gelang de situatie. Het constructiemateriaal van de jas, of in dit geval het huis, voert vocht van binnen naar buiten af waardoor geen vochtophoping ontstaat. In plaats van een gevoelige dampremmende folie begint een damp-open constructie vaak aan de binnenzijde met een dampremmend houten plaatmateriaal. Als je de naden van je ‘jas’ goed taped, vormt deze beplating tegelijk een goede luchtdichting.

Een verbetering van een oude techniek

Damp-open bouwen is geen moderne techniek het is zelfs erg lowtech zoals onze architecten van Archi3o het ook wel noemen. Huizen die bijvoorbeeld gebouwd zijn met hout, stro en leem hebben dezelfde eigenschappen. Wanneer je een damp-open woning binnenstapt merk je dit direct aan het behaaglijke gevoel. 

Ook de temperatuur is constanter, de isolatie is dusdanig dat een lage temperatuur verwarming in de vloeren en/of wanden voldoende is om het huis in de winter warm te houden. En niet onbelangrijk, in de zomer blijft het lekker koel. De lucht is schoon omdat er geen giftige materialen zijn gebruikt, alleen natuurlijke isolatiematerialen.

Meer wooncomfort en een gezonde omgeving

Damp-open bouwen is dus wezenlijk anders dan de huidige moderne woningen die gebouwd worden. We kiezen voor damp-open bouwen omdat het meer wooncomfort en woonkwaliteit geeft zodat het leefklimaat in jouw duurzame huis optimaal is. In plaats van de volledig geïsoleerde dichte constructie is een damp-open-gebouw natuurlijk ademend.

Wil je ook wonen in een huis met een gezond binnenklimaat?

In onze webinars legt Peter, een van de toekomstige bewoners van De Woongaard, alles uit over de bouwstijl van de huizen. Je kunt hem ook al je technische vragen stellen. 

Headerfoto door Jessica West via Pexels