De Woongaard beste circulaire burgerinitiatief van Zeeland

Leden De Woongaard nemen Kringloop-prijs in ontvangst

De Woongaard beste circulaire burgerinitiatief van Zeeland

De Woongaard wint de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van Provincie Zeeland. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door ZMf, en werd heel toepasselijk uitgereikt in de Week van de Circulaire Economie. De Woongaard wint een cheque van €100,- en mag een prachtige circulaire wisselbokaal, gemaakt van resthout, in ontvangst nemen.

Er waren in totaal maar liefst 27 nominaties voor de burgerinitiatievenprijs. Stuk voor stuk inspirerende initiatieven! Toch kon er in elke provincie maar één de winnaar zijn. De Woongaard in Serooskerke op Walcheren in Zeeland werd verkozen tot beste initiatief.

Laten zien dat circulair bouwen haalbaar is

De Woongaard is een collectief woonproject met 25 woningen in een oude perenboomgaard. De woningen zijn biobased gebouwd met lokaal beschikbare grondstoffen. Op deze manier wil De Woongaard graag laten zien dat bouwen met natuurlijke, circulaire materialen haalbaar is. De bewoners realiseren daarnaast gezamenlijke voorzieningen, zoals een gezamenlijke klusruimte en wasruimte. Ook is delen een belangrijk aspect. Zo wordt er niet alleen voedsel gedeeld, maar zijn bewoners actief bezig om in de toekomst gebruik te maken van een deelautoplan. ‘Al met al een heel mooi en inspirerend concept waarbij circulariteit op verschillende vlakken een hoofdrol speelt’, aldus de jury van de Natuur en Milieufederaties. Wim Buijze en Willemien Clement-Klaasse mochten de circulaire bokaal namens De Woongaard in ontvangst nemen.

Nu alle bewoners van De Woongaard nog druk bezig zijn met de afbouw van hun huis en de inrichting van het terrein, vergeten we soms hoe bijzonder ons project is in Zeeland. Dankzij de Kringlogo prijs worden we daar weer aan herinnerd. Dank voor deze mooie erkenning!’

Willemien Clement-Klaasse

Kringlogo

De prijswinnaar van vorig jaar, CitySeeds in Middelburg, was ook aanwezig om de wisseltrofee door te geven. De Woongaard mag verder een jaar lang het digitale Kringlogo voeren. De Natuur en Milieufederaties lieten dit logo ontwerpen voor de winnende burgerinitiatieven. Met dit logo kunnen zij laten zien dat zij het meest circulaire initiatief van Zeeland zijn en anderen inspireren of motiveren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan. De Kringlogo prijs wordt naast Zeeland in nog vijf andere provincies uitgereikt.

In het zonnetje

De omslag richting een circulaire economie is geen kleine opgave. Daar hebben we vooral inwoners voor nodig die het heft in eigen handen nemen. Die niet afwachten maar, de verandering die ze zo graag willen zien, zelf bewerkstelligen. Provincie Zeeland kent gelukkig al een aantal van deze circulaire inwoners en initiatieven. ZMf wil ze daarom graag in het zonnetje zetten tijdens de week van de circulaire economie.