Een tuin vol leven

Frits en Carry in de boomgaard

Een tuin vol leven

Frits: “Daar Carry, daar moet ie komen, naast het gezamenlijk gebouw. Als je goed je verbeelding gebruikt zie je al de kas staan.”

Frits en Carry den Heijer zijn een van de eerste initiatiefnemers van de Woongaard. Beiden zijn ze ook actief in het ‘team groen’. Zo weten ze van alles over permacultuur en hoe je een eetbare tuin het beste aan kunt leggen. Al lopend over de grond van de woongaard, nu nog een boomgaard, begint het plan vorm te krijgen.

Frits: “We kijken er echt naar uit. Nog een paar seizoenen en we kunnen er mee aan de slag, en ook  met de aanleg van de wegen, de paden, met het gezamenlijk gebouw, met de aanleg van de vijvers, wadi, molsgoten en nog veel meer.” 

Tussen de perenbomen groeien nu wilde bloemen en brandnetels, maar volgend jaar zullen de eerste energieneutrale woningen verschijnen, omgeven door een gedeelde, eetbare tuin. Een deel van de perenbomen zal uiteraard blijven staan; die smaken veel te goed. 

Hoe zit het eigenlijk met die brandnetels? Brandnetels zijn best nuttig, ze maken de grond open en rul en daardoor rijp voor andere planten. Zo vormen ze straks een goede bodem voor onze tuin. Daarnaast leggen vlinders als de Atalanta, Kleine Vos en de Dagpauwoog eitjes op de plant. Brandnetels zijn gezond, ze zitten vol mineralen en vitamines. Je kunt er thee van zetten maar ook soep van maken. Let wel op dat je de jonge brandnetels gebruikt, daar hebben de vlinders nog geen eitjes op gelegd.