Onze ambities

Circulair Bouwen

We maken gebruik van materialen van natuurlijke, biologische oorsprong. Materialen die niet belastend zijn voor het milieu en een gezond binnenklimaat bevorderen. Hiermee bouwen we comfortabele en leefbare huizen.

Wij zien het als een uitdaging om het gebruik van materialen vervaardigd uit fossiele, eindige grondstoffen, zoals aardolie, te vervangen door materialen vervaardigd uit grondstoffen van biologische oorsprong die weer terug opgenomen kunnen worden in een kringloop.
Grondstoffen die lokaal beschikbaar zijn hebben hierbij onze voorkeur. Welke dit precies worden is nog niet besloten. Zeeland heeft een aantal unieke bedrijven op dit gebied en beschikt over lokale biomassastromen zoals: schelpen, wieren, zeegrassen, vlas en hennep.

Energie Neutraal

We bouwen comfortabele woningen die geen energiekosten hebben: nul op de meter. De energie die we gebruiken wekken we zelf duurzaam op. We streven er naar ons energie verbruik zo laag mogelijk te houden.

Om dit te bereiken passen we in ieder geval toe:

-Zeer goede  isolatie van dak, muren, vloer

-HR++ glas  of triple glas

-Zonnepanelen

-Systemen voor ventilatie en verwarming die niet belastend zijn voor het milieu.       

-Meetapparatuur  waarmee je kunt zien wat je opwekt en wat je verbruikt.

-Gebruik A+(++) label huishoudelijke apparatuur en verlichting (aanmoedigen).

Delen

Minimaliseren in plaats van doorgaan met over-consumeren en verspillen. Dit doen we door het delen van machines, gereedschap en auto’s. Delen ontziet het milieu en is goed voor ieders portemonnee.

Waarom voor ieder huishouden een eigen boormachine, grasmaaier of ladder als het ook anders kan? Materialen die we niet vaak gebruiken zijn bij uitstek geschikt om te delen. En dat gaan we dus doen.

Wij denken ook aan:

-delen van eten wat je over hebt

-het delen van auto’s in een auto-deel- project

-een gezamenlijke wasruimte waar professionele, energiezuinige machines staan 

 

Bepaalde apparaten zijn fijn om zelf te hebben, omdat je ze vaak nodig hebt. Hierin vindt ieder zijn eigen balans.

Voor elkaar

Wonen in een centraal wonen project is een bewuste keuze. Ieder heeft zijn eigen privé woning en we respecteren ieders privacy, maar we zijn meer dan buren in een doorsnee straat. We kennen elkaar en we zijn er voor elkaar als dat nodig is. Niet vanuit een verplichting maar vanuit een bewuste keus. Omdat we het graag anders willen doen:

Samen koken en eten, niet elke avond, maar als dat kan en als je zin hebt in    gezelschap.

 

Ieder neemt zijn eigen expertise mee in de groep. Hoe leuk is het om van elkaar te leren en elkaar te inspireren! Een gemeenschappelijk gebouw is bij uitstek de plaats waar hier gelegenheid voor is. Samen tekenen, een taal leren, huiswerk maken of sporten. Samen kan het makkelijker zijn dan alleen.

 

Samen de tuin onderhouden, zaaien en oogsten. Vele handen maken licht werk. Samen werken geeft plezier. En wat is er nu lekkerder dan verse groente uit eigen tuin?

 

Een goede buur is beter dan een verre vriend of een ver familielid. Even een oppas nodig, wat hulp wanneer je ziek bent, een luisterend oor of een schouder om uit te huilen? Dat alles vind je in een centraal wonen project. Niet vanuit verplichting. Vanuit vrijblijvendheid, ieder naar eigen vermogen en behoefte.

 

Zo geven we samen vorm aan onze eigen woonomgeving en woonplezier.

Meld je aan voor een informatieavond

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

De Woongaard wordt mede mogelijk gemaakt door