Samen minder plastic gebruiken

Meta Vrijhoef bij een plastic container

Samen minder plastic gebruiken

Wie gaat er in de woongaard wonen? Onder andere Meta Vrijhoef, 48 jaar. “Het lijkt mij tof om in de Woongaard met andere bewoners te kijken hoe we onze voetafdruk kunnen verkleinen door bijvoorbeeld minder plastic te gebruiken. Maar ook kleding herstellen, een repair café, moestuinieren en zelf verzorgingsproducten maken. Het lijkt me echt heel fijn om samen met de bewoners van de woongaard dit te realiseren.”

Hoi, ik ben Meta Vrijhoef, 48 jaar en ik woon in Bergen op Zoom met mijn man Frank. We hebben een samengesteld gezin met 7 kinderen tussen 15 en 23 jaar en een kat. Wij zijn toekomstige bewoners van de Woongaard omdat we graag ecologisch willen wonen, bewust met de natuur en onze omgeving om gaan en graag samen met anderen naar de tuin en voor elkaar willen omkijken. Ik vind het leuk en belangrijk om ook andere mensen te inspireren. 

“Het lijkt me tof om samen met de bewoners van de woongaard minder plastic te gebruiken”

Zo heb ik afgelopen maand voor het tweede jaar de Mei Plasticvrij Challenge georganiseerd. Het is een uitdaging om een hele maand zo mijn mogelijk wegwerp plastic in huis te halen en je daardoor bewust te worden van hoeveel producten in plastic verpakt zijn en wat de plasticvrije alternatieven zijn. Voor de challenge heb ik de Mei Plasticvrij Facebook-pagina aangemaakt en hier konden mensen zich op aanmelden om aan deze challenge me te doen. Je kan bijvoorbeeld zelf brood bakken, dan hoef je ook geen verpakt brood te kopen. Of een stoffen vlaggetjeslijn maken voor duurzame feestjes . 

Het lastigste vond ik wel dat sommige plasticvrije alternatieven ofwel duurder zijn ofwel meer tijd kosten om ze te halen. Je kunt prima groente en fruit op de markt kopen of bij een boerderijwinkel, maar dan moet je dat wel naar toe. Toch is het ook wel aanstekelijk en kreeg ik vooral leuke reacties ook van winkeliers die hun spulletjes in een papieren verpakking gingen aanbieden. 

De plasticvrije deodorant in een blikje is voor mij echt een blijvertje. Naast dat het veel duurzamer is, werkt het echt beter dan de de uit een spuitbus, en echte win- win dus! 

Het lijkt mij tof om in de Woongaard met andere bewoners te kijken hoe we onze voetafdruk kunnen verkleinen door bijvoorbeeld minder plastic te gebruiken. Kleding herstellen, een repair café, moestuinieren en zelf verzorgingsproducten maken lijkt me echt heel fijn om samen met elkaar te doen.