Stand van Zaken

Locatie

De locatie waar wij ons gaan vestigen is een perenboomgaard aan de Vrouwenpolderseweg te Serooskerke. De koopovereenkomst is getekend op 24 oktober 2019. Het oppervlak van dit perceel is 1,4 hect. De gemeente Veere denkt actief met ons mee bij de realisatie van ons project. Momenteel loopt de procedure voor  bestemmingsplan wijziging van agrarische grond naar bouwgrond.

CPO Project

Het bouwen van een kleine woonwijk met 25 woningen en een gemeenschappelijk gebouw is normaal gesproken het werk van een projectontwikkelaar. Wij zijn een CPO project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) en daarmee zijn wij zelf de projectontwikkelaar. De realisatie hiervan is veel werk die van ieder lid vele uren inzet vraagt. Expertise op vele gebieden is nodig, daarom laten wij ons hierbij begeleiden en adviseren door de gespecialiseerde CPO begeleider Chris Posma van het bedrijf Syneff consult

34502288_2072022166205866_5893418372539875328_n
onderhoud-sedumdak 2

De Woningen

Deelnemen aan ons CPO project houdt enerzijds in dat er veel zelfwerkzaamheid verricht moet worden, anderzijds heb je veel inspraak hoe jouw woning en de indeling van het totale terrein eruit gaat zien. Het type huizen is samen met de architecten van ARCHI30 bepaald:

  • Type A woning met mogelijkheid van totale woonprogramma op begane grond (levensloopbestendig).
  • Type B woning zijn gereserveerd voor gezinnen, deze woning is hoger, waardoor de ruimte boven groter is.

De Groep

De diversiteit binnen de groep vinden wij belangrijk. Allerlei soorten mensen van verschillende leeftijden in 1 wijk met 1 gedeelde ambitie over duurzaamheid en het wonen en leven van nu. ‘It takes a village to raise a child’ is een veelgebruikte quote binnen ons project. Hoe mooi is het om als kind in een buurt op te groeien waar het delen van spullen en kennis heel normaal is!

Inmiddels hebben 23 deelnemers hier ja tegen gezegd. Alleenstaanden, 2 persoons huishoudens, gezinnen. Zij hebben allen een Project Deelname Overeenkomst (PDO) getekend. Dit houdt in dat zij zich financieel en qua uren inzet verbinden met het project. Een enthousiaste groep mensen die thans de harde kern van het project vormt.

banner-wie-zijn-wij
09-45683-0209120024-lutte1152

Zelfwerkzaamheid

Het tekenen van de PDO betekent dat ieder lid, naar vermogen en beschikbare tijd, zich een aantal uren per week inzet voor de realisatie van het project. Vergaderingen voorbereiden, vergaderen, verslagen maken, overleggen met diverse instanties, administratie, enz enz.
Het uitgangspunt hierbij is dat elke fase van realisatie tot bouwen, naar wonen vraagt om verschillende competenties. Ieder lid zet zijn/haar talent in waar en wanneer nodig.
We werken in 5 teams: team financiën, team PR, team gemeente/bouw, team groene ruimte en team sociaal. Naar behoefte van het proces kan het nodig zijn een nieuw team te vormen of een oude op te heffen. Ieder lid maakt deel uit van 1 van deze teams. Daarnaast is er een bestuur dat samen met CPO begeleider de projectplanning in de gaten houdt en alles coördineert. De projectplanning is opgedeeld in 3 fasen. Momenteel zitten wij in de definitieve ontwerpfase.

Financieel

Het tekenen van de PDO betekent ook dat we vanaf nu kosten maken voor CPO begeleiding, architect, wijzigen bestemmingsplan etc. Middels een liquiditeitsbegroting houden we zicht op deze kosten en weten we wat het hele project gaat kosten en ook wat de richtprijzen van de woningen zijn.

De verwachte prijzen variëren van € 264.000 tot € 380.000 (grond – eigen woning – gemeenschappelijk gebouw en overige voorzieningen).

De Woongaard wordt mede mogelijk gemaakt door