Veel gestelde vragen

Hoe gaan de woningen in De Woongaard eruitzien?

Het voorlopig ontwerp is gemaakt door Archi3O. Er zijn 2 type woningen beschikbaar. Het type A biedt de mogelijkheid tot levensloopbestendig wonen. Het type B is een woning gereserveerd voor gezinnen, met inwonende kinderen. Zowel bij type A als B is er de mogelijkheid tot een goedkopere tussenwoning alswel een hoekwoning die een uitbouw mag krijgen aan de zijkant. Met deze variatie bieden wij een diversiteit voor verscheidene doelgroepen met verschillende budgetten: gezinnen, alleenstaanden, stellen. 

 

Wat is de prijs van de woningen?

De recente calculatie van de richtprijzen kan je vinden op de pagina over de woningen.

Hoeveel woningen komen er?

We gaan 25 woningen in totaal bouwen met een mix van  type A en type B woningen.

Heb ik wel privacy?

Voldoende privacy is voor ieder lid een voorwaarde om mee te kunnen doen binnen dit project. Uw woning is van u en is net zo privé als uw huidige woning. De toevoeging is dat we daarnaast een aantal voorzieningen delen. Ontmoetingsplaatsen zoals in de gemeenschappelijke tuin, het gemeenschappelijk gebouw en de andere gedeelde voorzieningen.

Komen er ook huurwoningen?

Nee. De Woongaard is een kopersvereniging.

Wanneer worden de woningen gebouwd?

Als alles volgens planning blijft verlopen, kunnen we in het tweede kwartaal van 2021 starten met bouwen. Hierbij zijn we afhankelijk van de partijen waarmee we samenwerken. In de loop van het project zal de exacte datum steeds duidelijker worden. In onze projectplanning zitten we op dit moment  in de definitieve ontwerpfase. (zie ook: stand van zaken)

Van wie is de bouwgrond nu?

Op 24 oktober 2019 is de koopovereenkomst getekend tussen de gemeente Veere en ons CPO project De Woongaard.  Zodra de bestemmingsplanwijziging definitief wordt, zal de grond op naam van de vereniging komen.  

Wat moet er nog gebeuren voordat jullie kunnen gaan bouwen?

Op het kavel rust nu nog een agrarische bestemming dat wordt omgezet naar een woonbestemming. Daarnaast is er een defnitieve omgevingsvergunning nodig. Dit proces loopt momenteel bij de betrokken instanties

De architecten die de woningen ontworpen hebben zijn Archi3o. De keuze voor de aannemer is in mei 2020 bepaald.

Kan ik in De Woongaard mijn eigen huis bouwen?

Nee, De Woongaard is een CPO project. (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) We ontwerpen samen één plan waarin alle woningen zijn opgenomen. Er is daarbij ruimte om je huis op bepaalde punten aan te passen aan je eigen woonwensen.

Moet ik lid zijn om een huis in De Woongaard te kunnen kopen?

Ja, we bouwen De Woongaard als collectief. Dat betekent dat je lid moet zijn en moet bijdragen aan het uitwerken van de plannen om in De Woongaard te kunnen wonen. Het is dus niet mogelijk om als niet-lid een huis te kopen.

Hoe duurzaam wordt De Woongaard precies?

Het uitgangspunt van de Woongaard is de definitie van duurzaamheid opgesteld door de Brundtland commissie ‘onze gezamenlijke toekomst’ uit 1987 waarin duurzaamheid gedefinieerd wordt als:  ‘Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen’

De woongaard sluit aan op deze definitie door woningen te bouwen op de meest duurzame manier, met de nieuwste materialen en installaties. -opvang/gebruik regenwater

-hergebruik/filter afvalstromen

-zonnepanelen daken op zuiden 

-materialen en eten delen

-eigen moestuin en voedselbos waarbij we de inheemse bomen en planten gebruiken die  de bodem verrijken 

-van mono-, naar permacultuur

-we delen onze kennis met toekomstige projecten

De Woongaard wordt mede mogelijk gemaakt door