“voor mij is een gezond evenwicht tussen alleen en samen, heel belangrijk.”

Woongaard-lid Bie in het bos

“voor mij is een gezond evenwicht tussen alleen en samen, heel belangrijk.”

We wisten al dat De Woongaard ook intrek is bij mensen die niet in Zeeland wonen, maar toen deze Antwerpse interesse toonde, waren we blij verrast. Bie gaat al jarenlang graag naar de Zeeuwse kusten op vakantie en toen de kans langskwam om hier te wonen, op een manier die bij haar past, was ze verkocht.

Waar woon je momenteel?

Ik woon in de stad Antwerpen, op loopafstand van het centrum. Gelukkig in een rustige straat. Ook in mijn kleine stadstuin is het een oase van rust.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Door ziekte ben ik helaas tien jaar geleden al moeten stoppen met werken. Ik studeerde geografie en milieukunde, en had verschillende jobs in het verlengde hiervan.  Toch ging mijn professionele leven geleidelijk een heel andere richting uit, toen ik mijn grote interesse in psychologie of in ‘wat maakt dat een mens doet, wat hij doet’ begon te volgen. Ik werd coach en trainer, en werkte met hart en ziel. Nu vult mijn dagelijks leven zich met lezen, naar muziek luisteren, wandelen, niets doen, film kijken, mediteren, schrijven, mij laten inspireren, luisteren naar mensen, er zijn voor anderen, mijn groot huis leegmaken, ontspullen, … en heel belangrijk, erover waken dat ik voldoende tijd doorbreng met mijn dierbaren, vrienden en familie, wat in coronatijd niet evident is. 

Hoe ziet je huishouden eruit?

Ik heb een zoon van 20, Jonathan. Hij studeert in Gent en zit er tijdens de week op kot. Tijdens de weekends en vakantieperiodes woont hij nog graag thuis. Hij verheugt zich heel erg om ‘deeltijds’ te gaan wonen in de Woongaard. Wij zijn dus Belgen die zich aansluiten bij de Woongaarders.

Hoe is de Woongaard op je pad gekomen?

Toen een vriendin op vakantie was in Zeeland, las ze er ergens over. Ze stuurde mij meteen een berichtje ‘Bie, dit lijkt mij echt iets voor jou!’ Ze drong er echt op aan dat ik mij aanmeldde voor het Webinar. En na het Webinar, was ik verkocht! Natuurlijk had ook ik nog vragen, twijfels, bemerkingen, … maar er was toch snel een ‘klik’. 

Waarom wil je graag in De Woongaard komen wonen in Zeeland? 

Als kind gingen we in de zomer altijd een maand op vakantie naar zee. Toen we terug naar huis moesten, naar het binnenland, was ik altijd heel, heel verdrietig. Ik ben gewoon gelukkiger dicht bij zee en strand. Al heel mijn leven heb ik een groot verlangen om dicht bij de zee te wonen, op een plek waar er nog natuur is. Dus gaan wonen Zeeland en dan nog in het mooie Walcheren, is voor mij fantastisch! Ik wil graag in de Woongaard gaan wonen omdat ik meer dan ooit door mijn doen en laten, zorg wil dragen voor ons milieu, de natuur, het klimaat. Ook wil ik weg uit de stad. Ik wil dagelijks veel dichter bij de natuur leven. Daarnaast trekt het ‘samen wonen’ zoals we dat in de Woongaard willen doen, mij heel erg aan. Ieder zijn privéwoning en daarnaast veel gemeenschappelijkheid. Samen karweien doen, samen ontspannen, spullen delen, … Goede buren willen zijn voor elkaar. ‘Alleen’ een huisje of appartement kopen, trekt mij helemaal niet aan. Maar gaan leven in een commune zeker ook niet. Voor mij is een gezond evenwicht tussen alleen en samen, heel belangrijk. 

Wat zijn je belangrijkste waarden?

Voor mij springen er twee uit. Ten eerste het werkelijk belangrijk vinden dat de wijze waarop je woont en leeft ten goede komt aan het milieu, de natuur, het klimaat en aan het welzijn van je omgeving.Ten tweede willen en kunnen denken en handelen in het belang van de groep. Daarnaast zijn vriendelijkheid, respectvol omgaan met anderen, openheid, en zin voor persoonlijke groei ook belangrijke waarden. En nog een heel belangrijke …. gevoel voor humor! 

Hoe passen die in je levensstijl?

Ik doe aan consuminderen, ik deel nu een auto met mijn buren (hoop dat in de Woongaard ook te kunnen doen), ik neem geregeld initiatief voor deugddoende momenten met buren, maar vooral ‘hoe ik in het leven sta, wat ik heb gedaan of niet gedaan, ook mijn kijk op dingen’ past voor mij bij de Woongaard. 

Wat wil je zelf doen in De Woongaard?

.Voor zover mijn fysieke energie het mogelijk maakt, wil ik letterlijk de handen uit de mouwen steken. In de tuin, in de gemeenschappelijke keuken, … of bijvoorbeeld de logeerkamer in het gemeenschappelijk gebouw klaarmaken. Of oppassen op kinderen. Of geïnteresseerden rondleiden in de Woongaard. Of een luisterend oor zijn.  Eigenlijk wil ik gewoon mijn beste zelf inzetten om van de Woongaard op alle vlakken iets heel moois te maken. 

Heb je nog een tip voor toekomstige leden?

Volg je interesse, stem het af op je gevoel. Bekijk het project langst alle kanten, van ver en van dicht, twijfel, informeer je, proef ervan, … Maar besef vooral hoe mooi en bijzonder dit woonproject is! In vele opzichten! Het gezegde ‘It takes a village to raise a child’ vind ik zo waar en mooi. Wat had ik graag mijn zoon zien opgroeien in een Woongaard! Besef dat het een uitnodiging is om te komen wonen en zelf deel uit te maken van een mini-dorpje met een groot hart voor mens en natuur.