08 sep Zomernachtventilatie: zo blijft het ook op hete dagen koel
Deze zomer hebben we tijdens de hittegolf weer eens kunnen ervaren hoe warm het in een traditioneel gebouwde woning kan worden. Goed geïsoleerde huizen houden de grootste warmte wel een tijdje buiten, maar uiteindelijk warmt de woning toch op.
Je kan de woning actief koelen met behulp van een warmtepomp of minder duurzaam: met een airco. Maar wat veel mensen niet weten is dat je een woning ook heel goed passief kan koelen met een zomernachtventilatieluik. De huizen van De Woongaard zijn allemaal uitgerust met zo’n luik om het huis op een energiezuinige manier toch koel te houden. Een bijkomend voordeel is dat deze methode geen geluidsoverlast geeft zoals bij een actieve koeling.
Hoe werkt zomernachtventilatie?
Er is sprake van overhitting van een woning als de binnentemperatuur langere tijd boven de 25 graden uit komt. De huizen van De Woongaard worden uitgerust met een raam of luik op één centraal punt in de woning. Dit dient een hoog punt te zijn, meestal boven het trapgat, waardoor in de nacht/vroege ochtend het dakraam of luik opengezet kan worden.
Hierdoor ontstaat er een natuurlijke trek in de woning (warme lucht stijgt). Door de onderdruk die ontstaat wordt er koele lucht naar binnen getrokken via openingen in de gevels (dit zijn roosters aangevuld met te openen ramen). Het gehele luchtvolume van de woning kan zo in korte tijd een aantal keren ververst worden met koele lucht.
Het principe van zomernachtkoeling werkt optimaal als de buitentemperatuur lager is geworden dan de binnentemperatuur. Dit bereik je met name ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg, vandaar dat het ook wel zomernachtkoeling wordt genoemd. Deze afkoeling van het huis kan weer doorwerken in de dag.
Weten hoe het werkt
Als je merkt dat het buiten gaat afkoelen is dit hét moment om de ramen en het luik boven open te zetten. De winst zit hem in de gratis koude lucht van buiten die geen energie kost.
Hitten kan je ook overvallen, zeker in een klimaat waarin we er niet echt aan gewend zijn. Maar je als je weet hoe je het binnenklimaat op een prettige en duurzame manier kan reguleren krijg je de regie weer terug. Door opmerkzaam te zijn op temperatuurwisselingen van dag tot dag heb je als bewoner van de Woongaard een mooie methode om zelf het binnenklimaat aan te passen.
In de zomer van 2022 zullen er ‘s nachts in De Woongaard heel wat open zolder ramen en dakramen te zien en overdag uiteraard goed uitgeruste bewoners rondlopen.
Wil je ook uitgerust wakker worden in je nieuwe huis met een fijn binnenklimaat?
Meld je aan voor onze webinar om meer te weten te komen over de laatste huizen.